Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007

Ενδομπλογκικόν θέμα για το Σ/ΚΣκέφτηκα κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει τα μέλη της συντροφιάς μας εδώ μέσα, αλλά πιθανότατα και άλλους μπλόγγερς. Η σκέψη αυτή τριγυρίζει εδώ και μερικά χρόνια στο νου μου, μερικές φορές που τη διατύπωσα βρήκα ελάχιστους να ενδιαφέρονται και μόνο έναν που ενθουσιάστηκε. Αυτό έγινε πριν από 4-5 χρόνια. Σήμερα, ξανατολμώ να τη διατυπώσω, επειδή ίσως να έχουν ωριμάσει περισσότερο τα πράγματα και να έχουμε ξεφύγει από τη περιορισμένη εικόνα του κόσμου. Να έχουμε δλδ νιώσει καλά τι εστί διαδίκτυο και να θέλουμε πραγματικά να δοκιμάσουμε κάτι περισσότερο: Να βγούμε από τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε το νικνέημ ως οντότητα ανεξάρτητη από τη σκέψη μας, να δεχτούμε τη δημιουργία "μας" ως κοινόχρηστο υλικό, να χαρούμε με πράγματα που -παλιότερα- μπορεί και να μας προξενούσαν πανικό.Μετά από αυτή την εισαγωγή, καλώ να περιπέσετε σε κατάσταση χαλάρωσης και να διαβάσετε με προσοχή. Εννοώ ό,τι ακριβώς γράφω και τπτ περισσότερο ή λιγότερο: Δέχεστε να γίνουμε όλοι συνδιαχειριστές του χώρου αυτού, όπου θα έχουμε την άνεση να μπαίνουμε σε κάθε ποστ, σε κάθε ιστορία, και να της αλλάζουμε τα φώτα; Να επεμβαίνουμε δραστικά δλδ ο καθένας στα κείμενα του/των άλλου/ων και να τα φέρνουμε στα μέτρα μας. Αλλες φορές συμπληρώνοντας το κείμενο, διακωμωδώντας το, σοβαρεύοντάς το, κάνοντάς το αγνώριστο -γενικά.

Χωρίς πλαστές ευγένειες και πολίτικαλ κορέκτ καταστάσεις, να μπορούμε να παίζουμε χωρίς αναστολές οποιουδήποτε τύπου με όλα τα κείμενα που αναρτώνται εδώ μέσα. Το παιχνίδι αυτό, σκοπό θα έχει μόνο το παιχνίδι αυτό καθαυτό με τα κείμενα και τπτ διαφορετικό, αρκεί να απεξαρτηθεί καθένας μας από το αίσθημα ιδιοκτησίας της γραφής του. Χωρίς παρεξηγήσεις -φυσικά- σε προσωπικό επίπεδο, επειδή τα κείμενα θα (είναι αυτά που θα) διαφοροπούνται, διαστρεβλώνονται, κλπ κλπ, και όχι οι προσωπικότητες των δημιουργών, ούτε και οι "προσωπικότητες" των νικνέημς.

Το εγχείρημα αυτό, καθώς μπορείτε να καταλάβετε, δεν θέλει μόνο "κότσια", αλλά ένα περίπλοκο θάρρος που, κάποτε, θα μπερδεύεται με το θράσος, και όλα αυτά για τη δόξα της επιστήμης της γραφής, φυσικά. Χρειάζεται τόλμη και αποκοτιά, καθώς και τη (βάση στην) πλήρη βεβαιότητα ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει τη παραμικρή επιθυμία να θίξει τον/τους άλλο/ους, όσο ακραίο και αν βγει το αποτέλεσμα. Εμένα μου αρέσει πολύ αυτό, το έχω παίξει και είναι φανταστικό, είναι μια δοκιμασία νεύρων και μια πραγματική πρόκληση αποστασιοποίησης του καθένα από τον εαυτό του.

Σκεφτείτε το καλά καλά, και όποιος ενδιαφέρεται για το πείραμα ας το γράψει. Ισως να συμφωνήσουμε -για την ιστορία, αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει η ιστορία!- να διατηρεί καθένας ένα τύπο γραμμάτων (χρώμα, μέγεθος, γραμματοσειρά) ώστε να ξεχωρίζουν οι προσθήκες. Οι αφαιρέσεις να διαγράφονται ή να μπαίνουν σε παρένθεση, κλπ κλπ. Κάθε ιδέα δεκτή.

___________________________
ΣΗΜ. η φωτό είναι ενδεικτική της παρεμβολής στο τοπίο!

14 σχόλια:

αμμος είπε...

Ωωω το ανοιχτό κείμενο! Προσυπογράφω απολύτως και αναφανδόν την πρόταση, με μία συμπλήρωση μόνο. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από ένα κοινά συμφωνημένο κείμενο, ώστε να δούμε πιθανά παρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν. Προσφέρω το κείμενό μου εδώ, αλλά και οποιοδήποτε κείμενο του μπλογκ μου ως πειραματόζωο.
[Επίσης, αγαπητή Ροδιά σου έχω στείλει ένα μέιλ.]

Rodia είπε...

Καλέ! ακόμα δεν το έστειλα λέμε!:-)
..και.. γιατί το δικό σου..? ε..?
Ολα και όποιο κάτσει καλύτερα. Για αρχή, σε χρίζω διαχειριστή, να ζουλέψουν οι άλλοι :-ΡΡ
(μεηλ δεν ελαβα. πού το εστειλες?)

Rodia είπε...

Εχρισα όλους όσοι έχουμε γράψει ήδη κείμενα, αλλά μην αρχίσει καποιος να πειράζει κειμενα όσοων δεν εχουν συμφωνησει ρητώς, μη... φάμε τα μουστάκια μας, ε
Οπότε, κειμενα Αμμος και Ροδια, έτοιμα προς προσβολήν. ΠΥΡ!!!

αμμος είπε...

Πρότεινα τα δικά μου κείμενα ως πειραματόζωο, σε περίπτωση που υπήρχαν επιφυλάξεις από τα άλλα μέλη. Η λύση σου υπήρξε ριζικότερη, με βρίσκει όμως μια χαρά σύμφωνο.

[Βασικά είμαι ψιλοάρρωστος στο σπίτι, εκτός δουλειάς και χωρίς διάθεση για σοβαρό διάβασμα, οπότε βολτάρω ακατάσχετα στην μπλογκόσφαιρα. Το μέιλ μου χάθηκε μάλλον στους λαβύρινθους του διαδικτύου, στο ξαναστέλνω.]

Rodia είπε...

Τελικά, δεν είπες: να φαίνονται οι παρεμβολές ή να μη διακρίνονται;
Για αρχή θα τις αφήσω να διακρίνονται και βλέπουμε αργότερα.. όταν θα γίνουμε τολμηρότεροι!

αμμος είπε...

Θα προτιμούσα και εγώ να φαίνονται οι παρεμβολές, ως ενδείκτες της "ιστορίας" του κειμένου, πώς ξεκίνησε και που προχώρησε. Το έγραψα και στο πρώτο σχόλιο, συμφωνώ συνολικά με την πρότασή σου.
[Το μέιλ το έστειλα]

Rodia είπε...

Ωραία τότε! Ξεκινάμε, αν και, επειδή το δικό σου σκέφτομαι μάλλον θα το ανατρέψω ολοσχερώς, δεν θα παρέμβω ακόμη. Περιμένω το τι θα πράξουν οι έτεροι δύο.
(απήντησον λέγω)

Rodia είπε...

Εννοείται ότι η διαχείριση μοιράζεται αυτή τη στιγμή σε όσους έχουν δώσει δείγμα γραφής εδώ μέσα και υποθέτω ότι ενδιαφέρονται για την πρόσκληση/πρόκληση. Αν το δεχτούμε όλοι, μπορεί π.χ. να υπάρξουν μέλη που να διαστρεβλώνουν απλώς χωρίς να συμμετέχουν στην από κοινού συγγραφή. Η γνώμη μου είναι ΟΧΙ. Μόνο όσοι μετέχουμε, να έχουμε δικαιώματα στη διαχείριση.

pølsemannen είπε...

Ντήαρ Γκάηζ,

Θα ήτο μεγάλη μου τιμή εάν ο συντρόφιμος άμμος π.χ. μετέτρεπε τον Κάρολο Πολσεμάνογλου που ζει στην Ελληνική Πολιτεία των Η.Π.Ε. το 2037 σε άβουλο πιόνι των διαθέσεων του!

Ναι στο ανοιχτό και διαδραστικό λογισμικό!

Ναι στις ανοιχτές διαδραστικές ιστορίες!

Όχι στην υποθαλάσσια λεωφόρο Θεσσαλονίκης!

Rodia είπε...

ΟΥΓΚ! :-)
.. και πού νά'ξερες τι σε περιμένει λεμε..

Rodia είπε...

Ουπς! το κείμενό σου δλδ.. Πώς παρασύρομαι μερικές φορές.. σόρρυ αδελφέ

imikrimarika είπε...

Εμπρος στο δρόμο που χάραξε ...η Ροδιά ....εμπρος λοιπόν....χάρη στην επαναστάτρια και καινοτόμο Ροδιά ! Όσο για το αποτέλεσμα....δεν μας απασχολεί...ο πειραματισμός είναι που έχει ...αξία!!!!

Rodia είπε...

Αντε, Μαρικάκι, ανέβασε το πρώτο σου πόνημα να συμμετέχεις με ίσους όρους. Εκτός και αν οι λοιποί δεν έχουν αντίρρηση να παρεμβαίνεις μονάχα...
Καλωσόρισες βρε!:-))

pølsemannen είπε...

Προφανώς αγαπητή Ροδιά...

Αναμένω εναγωνίως την επέμβασιν επί της χειρουργικής κλίνης ίνα παραποιήσετε ή να προχωρήσετε σε επόμενο επεισόδιο κάποιο από τα πυροβολημένα κείμενά μου :-)