Τρίτη, 29 Μαΐου 2007

Η επιτυχία του αγώνα του δήμαρχου του ελληνικού

Ο Μάκης, ο Μπάμπης και τα άλλα παιδιά απο το μαγαζί κάθονται σε ένα τσόχινο στρογγυλό τραπέζι, μανιώδεις παίχτες του πόκερ όλοι. Απόλυτη ηρεμία βασιλεύει στον χώρο. Το περίγραμμα της λάμπας ακριβώς πάνω απο το τραπέζι, αχνοφαίνεται απο την πολύ κάπνα στο ταβάνι, όπως μαρτυράνε και τα τασάκια με τις γόπες σε σχήμα βουνού. Την πλήρη ακινησία και σιωπή των παιχτών σπάνε μόνο διάφορες παγιωμένες λέξεις, όπως πάσο ή ανεβάζω, προφέροντας τις μόνο όταν έρθει η σειρά τους.

Σκληρά παιδιά στην πιάτσα όλοι οι παίκτες. Έχουν αναμιχθεί σε πολλούς τσαμπουκάδες, γνωρίζοντας μυστικά που τα κανάλια θα αποκαλύψουν σε 10 χρόνια, όταν δεν θα έχει σημασία πια. Δεν μιλάνε παρά μόνο όταν είναι αναγκαίο ή όταν τους ρωτήσουν. Οι τραχιές φάτσες τους γεμάτες σημάδια δείχνουν ζωές βίαιες, βασανισμένο παρελθόν, αβέβαιες για το μέλλον.

Στο παιχνίδι έχουν μείνει μόνο ο Μάκης και ο Μπάμπης. Σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στους καλύτερους. Οι υπόλοιποι παίκτες έχουν παρατήσει το παιχνίδι, παρακολουθώντας τους δύο εναπομείναντες σιωπηλά. Ο Μπάμπης ατάραχος ανεβάζοντας συνέχεια το ποσό, και μην αλλάζοντας φύλο ανάγκασε τους υπόλοιπους να τα παρατήσουν. Ο Μάκης δεν ανεχόταν να παραδεχθεί την ήττα του τόσο εύκολα. Συνέχιζε λοιπόν, αλλάζοντας συνέχεια ένα χαρτί προσπαθώντας να αλλάξει την κέντα σε καρέ. Ήξερε πως ο Μπάμπης δεν θα είχε κάτι καλύτερο, πολλές φορές μπλόφαρε έτσι ανεβάζοντας τα λεφτά, απλά ήθελε να σιγουρευτεί πρώτα πριν ανοίξει. Στάθηκε τυχερός πάλι ο Μάκης, του έκατσε το πολυπόθητο 7 κούπα, και άνοιξε τα φύλα του. O Μπάμπης, όμως προς έκπληξή του, είχε φλος ρουαγιάλ.

Σχηματίστηκε για μια στιγμή μια υποψία χαμόγελου στα χείλη του Μπάμπη, πολύ μικρή, γενικά δεν γελάει ποτέ. Μαζεύοντας τα λεφτά απο το τραπέζι, μουρμουρίζει ο Μάκης, σπάζοντας την σιωπή

"Το στοίχημα όμως που βάλαμε για τον δήμαρχο, που κάνει απεργία πείνας, είναι τα διπλάσια λεφτά, θα ξαναπάρω πίσω ότι έχασα".
"Κρατάει καλά όμως ο δήμαρχος, εγώ στοιχημάτισα πως θα ζήσει 20 μέρες, και είναι ήδη στην 11η, θα ζήσει σίγουρα" απαντάει ο Μπάμπης
Μάκης - "Βέβαια υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις, πως ακόμα και να ζήσει, θα τον καθαρίσουμε εμείς, εγώ μόνος μου θα τον φυτέψω κάτω"
Μπάμπης - "Εγώ πάντως δεν τον καθαρίζω για να κερδίσεις εσύ το στοίχημα"
Μάκης - "Θα βοηθήσεις θες δεν θες, είναι εντολή του αφεντικού, μου το είπε σήμερα το πρωί"
Μπάμπης - "Τυχερός είσαι πάλι, μια μέρα πιο μετά να ήθελε το αφεντικό, να κάνουμε την δουλειά, θα το κερδιζα το στοίχημα"

Έγινε φανερό πως η συζήτηση τελείωσε. Ξεκίνησαν να πάνε για ύπνο, ήδη είχε αρχίσει να ξημερώνει. Άλλη μια μέρα ρουτίνας ξεκινάει για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: